FAQ – Vanliga frågor

Vad är skillnaden på Botox och fillers (Restylane)?


- Botox blockerar för signalöverföringen i muskeln så att den inte drar ihop sig och på så vis kan rynkan slappna av och läka ut. Fillers/Restylane är, som namnet antyder, utfyllnad som kan användas i områden som mist sin volym.
Vad är Botox?


- Botulinumtoxin (Botox) blockerar nervimpulsen till muskeln där den oönskade rynkan/linjen finns. När muskeln slappnar av får också rynkan en chans att läka ut.
Vad används Botox till?


- De vanligaste behandlingsområdena är ”argrynkan”, pannrynkor, ”kråksparkar” vid ögonen samt ”rökrynkor” vid munnen.
Hur länge håller Botox och Restylane/fillers?


- Behandlingen är inte permanent utan bryts så småningom ner av kroppen. Hållbarheten är individuell och beror bland annat på vilket område som behandlas. Ju fler injektioner du gjort tidigare desto längre är hållbarheten av framtida behandlingar.
Vad är Restylane/fillers?


- Restylane är hyaluronsyra som också finns naturligt i kroppen. Hyaluronsyra har en geléaktig konsistens och återfinns i bland annat leder och hud.
Vad används Restylane/fillers till?


- Fillers används för att fylla ut huden där den tappat volym samt rynkor.
Vad innebär att en klinik är certifierad?


- Certifieringen av kliniken är en säkerhet för kunden och innebär att behandlaren är läkare, sjuksköterska eller tandläkare som genomgått ett test i anatomi samt har god kunskap om produkterna som används. Estetiska injektionsrådet, som skapat kunskapstestet, bildades just för att kvalitetssäkra behandlarna så att produkterna används på ett så professionellt och säkert som möjligt.
Är det farligt att injicera Botox och Restylane/fillers?


- Botox och Restylane är välbeprövade preparat som använts världen över i decennier men självklart så finns ju alltid risker med olika behandlingar. För minimera de riskerna så får kunden alltid fylla i en hälsodeklaration, behandlaren är certifierad och använder endast preparat från samma tillverkare.
Kan jag gå tillbaka till jobbet direkt efter behandlingen?


- Absolut kan du det! Om läpparna fyllts ut så kan det vara svullet efteråt men andra behandlingar ger på sin höjd ett litet blåmärke eller litet märke efter nålsticket. Däremot bör avhålla dig från pulshöjande aktiviteter de närmaste 24 h efter behandling.
Gör det ont att få Botox och Restylane/fillers?


- Detta är ju såklart också individuellt! Vissa tycker knappt det känns och andra tycker det gör ont. Generellt kan man säga att läpparna är ett av de känsligaste behandlingsområdena.